Canshaker Pi

Deze band heeft succes in Nederland én daarbuiten

Boris (19), Willem (21), Nick (21) en Ruben (20) speelden dit jaar op grote Nederlandse festivals als Lowlands en Best Kept Secret, maar traden ook in het buitenland op. In het najaar stond de rockband in het voorprogramma van Spiral Stairs, waarmee het viertal een maand lang door Europa reisde. ‘Nu zijn we vooral bezig met het promoten van onze nieuwe single Pressure From Above, die komt op 3 november uit’.

Kies

Laura van Kaam (19)

Vertelde tijdens het Depressiegala openlijk over haar depressie

In 2013 won ze The Voice Kids, maar afgelopen jaar was voor Laura minder succesvol. Ze werd depressief. ‘Ik merkte dat het slecht ging toen ik alleen maar oude foto’s van mezelf postte op social media. Ik dacht: wat is dit voor schijnwereld? Ik wilde mezelf weer zijn, daarom heb ik mijn verhaal gedeeld’. Na meerdere ziekenhuisopnames en pieken en dalen, gaat het nu langzaam beter.

Kies

Sterre Troquay (17)

Was de jongste ontwerper ooit op de Amsterdam Fashion Week

Experimenteel en conceptueel, zo omschrijft Sterre haar eigen werk. ‘Het gaat me er niet om dat ik mooie jurkjes maak, maar om het verhaal dat erachter zit.’ Voor de Amsterdam Fashion Week maakte ze de show Avatar, over je online identiteit. ‘Ik speelde in op het verschil tussen echt en nep. Met kleding, filmbeelden, choreografie en muziek. Ik hoef nog geen geld te verdienen. Daarom kan ik helemaal losgaan met mijn collecties en echt een boodschap overbrengen.’

Kies

Bente Fokkens (17)

Acteerde in bioscoopfilms Kappen, Hotel de Grote L en Misfit

Ze werd bekend door haar deelname aan The Voice Kids in 2012, maar is daarna de filmwereld ingerold. ‘Dit jaar zijn twee films in première gegaan: Hotel de Grote L en Misfit. Nu ben ik vooral met school bezig’, vertelt Bente, die dit jaar eindexamen doet.  ‘Wel ben ik tussendoor nog bezig met muziek. Ik vind het lekker om te weten wat ik de rest van mijn leven wil doen: muziek maken en acteren’.

Kies

Noa Wildschut (16)

Reist als viooltalent de wereld over en bracht een cd uit

Sinds haar negende wint ze al prijzen met haar muziek. Maar dit jaar gebeurde er wel heel veel in het leven van het viooltalent. Ze bracht haar debuutalbum Mozart uit, er ging een documentaire over haar leven in première en ze won de vioolbeurs van het Kersjesfonds. En dan hebben we het nog niet eens over de optredens die ze gaf in onder meer Israël, Gran Canaria, Denemarken en de VS. 

Kies

Elke van Achterberg (17)

Zet zich als rolstoelschermer en model in voor diversiteit

Na een verkeerde koprol zes jaar geleden bleef Elke zó lang pijn in haar been houden, dat ze liever zonder onderbeen verder leefde. Tijdens de Amsterdam Fashion Week liep ze, met prothese, over de catwalk. Op het WK rolstoelschermen won ze vier prijzen bij de junioren. ‘Ik strijd echt voor meer diversiteit in deze maatschappij’, vertelt ze. ‘Je bent niet anders als je een been mist of in een rolstoel zit’.

Kies

Bas van der Reijden (13)

Maakte een digitaal huis voor zieke kinderen

Zieke kinderen kunnen in Villa Pardoes in Kaatsheuvel gratis vakantie vieren. Daar steunen ze elkaar, maar hoe moet dat als ze weer thuis zijn? Bas bedacht een digitale versie van het huis waar kinderen kunnen chatten, rondlopen en spelletjes doen. Hij won er de Young Innovation Award mee, een prijs voor jongeren die gadgets inzetten om anderen te helpen. In de toekomst wil Bas ook ziekenhuizen namaken: ‘Zo kunnen kinderen zich voorbereiden op hun opname.’

Kies